} -->

Social Icons

16 Ekim 2012 Salı

                               DİYARBAKIR ONGÖZLÜ KÖPRÜ        





Tarihi değerler açısında Anadolu’nun en zengin ve en eski kentlerinden biri olan Diyarbakır, tarihsel süreçte yaşadığı birçok yağmalama sonrasında birçok yapının orijinalliğinin yitirildiği göze çarpmakta...
Şüphesiz Diyarbakır denildiği zaman, Diyarbakırlının hafızasında oluşan yapıların başında on gözlü köprü ve Hevsel (Efsel) bahçeleri gelmekte, bu hatırlanma sadece Diyarbakır insanı için değil birçok farklı kültüre mensup dünya insanı içinde kimi zaman önem taşıyor.
On gözlü köprü Diyarbakır için tarih boyunca en önemli yapıların başında gelmiştir, stratejik anlamda Dicle nehrinin iki yakasını biri birine bağlayan bu yapı yapılan savaşlarda daima en çok korunan mekânların başında gelmiştir çünkü Diyarbakır’a geçmenin tek bağlantısını her zaman için bu köprü sağlamıştır.
Şimdilerde on gözlü olarak anılan bu Köprünün orijinal yapısının aslında 11 gözden ibaret olduğu açıkça görünmektedir, bunu belirleyen birçok şekilsel değişiklik vardır, Köprünün doğu ve batı yol girişlerine bakıldığı zaman batı tarafından ilk 5 göz üzerinde bulunan yolun daha geniş olduğu 6-7-8. göz üzerinde bulunan yolun daraldığı 9 ve 10. gözden sonra tekrar genişlediği görülmekte, köprünün gözleri simetrik olarak alındığı zamanda 6-7 ve 8. gözün diğer gözlerden daha geniş olduğu rahatlıkla anlaşılmakta. Köprüde meydana gelen bu değişiklikler yapılan bir savaş öncesinde hazırlıksız yakalanan Diyarbakır Beylerinin savunma amaçlı patlattığı ve sonraki dönemlerde tekrar yaptırıldığı yapılan onarımda 4 gözün yerine 3 gözün inşaa ettirildiği rivayet ediliyor.
ALLAH’A GİDEN YOL
On gözlü Köprünün Güneyine akan Dicle nehri Allaha giden yol olarak ta anılır, bölge insanı Kurban Bayramını arifesinde dileklerini yazar ve Dicle nehrine atarlar, buna benze bir olayı da yakın zaman içerisinde beraber gittiğim Japon din adamları da aynı görüşte olduklarını söylediler, Japon din adamları köprü üzerinde bolca dua edip yakarışta bulundular sorduğumuz zaman da bu mekanın Allaha giden yolun başlangıcı olduğunu söylediler..
Köprünün Doğu yakasında bulunan Kırklar Dağının ilk İnsan Hz. Adem’in yeryüzüne indiği ilk yer olarak anılır, bu dağın Hz. Adem’in kırk suyla yıkandığı yerin olduğu ve dağın ismine kırklar dağı verildiği söylenir, dağ üzerinde bulunan bir ayak izinin de Hz. Adem’in ayak izi olduğu söylenir.
Hz. Adem’in 6. göbekten torunu olan Hz. Şit (A.S)’ın oğlu, Hz. Enuş (A.S)’ın kabri Diyarbakır’ın Ergani ilçesindedir ve Ergani Çay önü insanoğlunun toplu yaşama başladığı ilk yerdir.